De salarisadministratie: hoeveel kost dat nu eigenlijk?

Gepost op: 28 september 2017

De salarisadministratie van een bedrijf

Een salarisadministratie is noodzakelijk voor ieder bedrijf, maar kan een 'pain in the ass' zijn voor veel ondernemers. Met name beginnende ondernemers zien er niet naar uit, zeker de mensen die 'ondernemend' zijn ingesteld en weinig ophebben met eindeloos papierwerk en bureaucratie. Daarom kan een uitbesteding geen gek idee zijn. Bijvoorbeeld aan Visser & Van Eck Administrateurs Belastingadviseurs B.V.. Maar eerst, wat is de salarisadministratie?

Salarisadministratie

Het woord zegt het eigenlijk al: in deze tak van de administratie van het bedrijf staan alle salarissen van de maand genoteerd, plus alle relevante informatie die een ondernemer moet hebben van en voor zijn werknemers. Een salarisstrook bestaat uit het aantal gewerkte uren van een werknemer, zijn bruto uurloon en diverse andere relevante gegevens die je op zou moeten zoeken. Ik treed met dit artikel niet teveel in detail maar poog een basaal overzicht te geven van het overzicht en wat goede tips te geven: zoals gezegd kan een uitbesteding aan een kantoor uitkomst bieden.

Wat kost dat?

Dat verschilt per kosten van het salarisstrookje! Kantoren die hierin gespecialiseerd zijn, vooral de gerenommeerde toch wel oudere kantoren vragen tussen de 5 en 7 euro per verwerkt salarisstrookje per werknemer. Goedkopere kantoren doen dit voor tussen de 3,50 of 4 euro tot 5,50 of 6 euro. Het is maar net wat je zelf wilt en waar je je comfortabel bij voelt. De salarisadministratie moet soepel verlopen, de werknemers moeten bij een persoon in de administratie terechtkunnen voor eventuele vragen over hun verlof, belasting en andere relevante informatie waar ook overheidsinstanties bij betrokken zijn (zoals reiskostenvergoeding, zoals gezegd verlof en verschillende belastingen waaronder eventuele heffingskorting die relevant is). Kosten voor uitbesteding kunnen dus zwaar opwegen maar geven in ruil daarvoor tijd en dus ruimte om écht te ondernemen. Sommige zullen stellen dat de administratie wezenlijk onderdeel is van ondernemen: maar geldt dat voor jou of iemand anders ook? Ik weet uit ervaring dat ondernemers die al vroeg zelf beginnen met hun administratie hier snel hun weg in vinden (je hoeft geen rekenwonder te zijn), maar ook helaas dat dit véél tijd kost en dus een eventuele extra druk op je privéleven. Wil je dat? Of wil je het uitbesteden, een belangrijke vraag.

In detail

In detail is het waardevol om te vermelden dat een salarisadministratie doorgaans loonstrookjes opstelt volgens regels: elk strookje is op deze manier hetzelfde. Daarnaast vind je hier de jaaropgave, verminderingsbeschikkingen, loonbelastingverklaringen, afdrachtsverminderingen en eindheffingen. Maar ook onkostenvergoeding (reiskostenvergoeding) en de daarbij behorende kaartjes en abonnementen! Veel papierwerk dus, maar de digitale mogelijkheid van de computer maakt het gemakkelijker. Een cursus kan uitkomst bieden!

Delen

Alles over belastingszaken

Ik ben Cor en belastingadviseur, 40 jaar, getrouwd en twee kinderen. Voor mijn werk verzorg ik voor particulieren en bedrijven de uitbesteding belastingaangifte. Veel mensen vinden dit een vervelende klus terwijl ik helemaal los kan gaan in de cijfers. In deze blog geef ik de laatste Excel en fiscale tips. Een van de leukste zaken die ik tijdens het bloggen ben tegengekomen is het advies aan jongeren en ouderen. Doordat zij vaak wat minder bekend zijn met de fiscale zaken kiezen ze vaak voor de uitbesteding belastingaangifte. Vaak zijn ze tevreden als ze soms honderden euro's terugkrijgen. Dat zijn de momenten waar ik het voor doe.

Recente artikelen

Archief