Salarisadministratie

Gepost op: 27 augustus 2018

Salarisadministratie

De Salarisadministratie is een hele belangrijke afdeling binnen een bedrijf. Soms worden ze ook als externen ingehuurd zoals Cramer Accountants en Belastingadviseurs BV. Veel mensen denken dat zij alleen salarissen uitbetalen, maar zij doen veel meer. 

Werkzaamheden Salarisadministratie

De weken voor de uitbetalingsdatum zijn erg druk op deze afdeling. De eerste week na de uitbetaling is het even wat rustiger, maar daarna begint het weer van voren af aan. Het uitbetalen van de salarissen is de kerntaak van deze afdeling, maar voor ze deze kunnen uitbetalen, moeten ze eerst heel veel andere werkzaamheden doen. Er moeten bijvoorbeeld heel veel mutaties verwerkt worden. Bij mutaties kun je denken aan declaraties, maar ook als een medewerker verhuist, dan moet dit verwerkt worden in het systeem, zodat deze persoon de juiste reiskostenvergoeding krijgt. Ook worden er gratificaties verwerkt en eenmaal per jaar zorgt deze afdeling er voor dat het vakantiegeld en de 13e maand uitbetaald wordt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Als alle mutaties verwerkt zijn, gaat alles naar de accountant. Bij de accountant worden "de salarissen gedraaid". Daarna gaat alles terug naar de Salarisadministratie. Daar worden alle salarissen gecontroleerd. Als alles goed is, worden de salarissen uitbetaald. Sommige bedrijven betalen de salarissen rond de 20e van de maand uit, anderen pas op de 1e van de maand. Dit is er per bedrijf verschillend, maar vaak wordt er wel een vaste uitbetalingsdatum gehanteerd. Het is verstandig om jouw salarisstrook altijd te controleren. Salarissen uitbetalen is mensenwerk en mensen kunnen fouten maken, ondanks dat er goed gecontroleerd wordt. Mocht jij een fout constateren, dan is het slim om dit zo snel mogelijk door te geven aan de Salarisadministratie. Als het een grote fout is, zullen zij deze fout direct proberen te herstellen. Mocht het om een klein bedrag gaan, dan wordt dit vaak gecorrigeerd met het volgende salaris. Dit wordt altijd in overleg met jou bepaald. 

Medewerkers Salarisadministratie

Veel mensen denken dat de mensen van deze afdeling saaie mensen zijn, maar niets is minder waar. De mensen van deze afdeling hebben een financiĆ«le opleiding gedaan. Ook hebben zij veel kennis van de wetgeving: aan welke regels moeten zij zich houden, waar hebben medewerkers wel of geen recht op, etc. Deze medewerkers hebben affiniteit met cijfertjes, kunnen goed met mensen omgaan (zij hebben tenslotte contact met veel medewerkers binnen het bedrijf, iedereen kent hen) en zij zijn erg accuraat.  Dus heb jij een vraag over jouw salaris, neem dan contact op met een van de medewerkers van de Salarisadministratie. Zij staan jou graag te woord en zij zullen jou zo goed mogelijk helpen. Het is hun baan om er voor te zorgen dat jij jouw juiste salaris krijgt en daar werk jij tenslotte voor. Veel werkplezier!

Delen

Alles over belastingszaken

Ik ben Cor en belastingadviseur, 40 jaar, getrouwd en twee kinderen. Voor mijn werk verzorg ik voor particulieren en bedrijven de uitbesteding belastingaangifte. Veel mensen vinden dit een vervelende klus terwijl ik helemaal los kan gaan in de cijfers. In deze blog geef ik de laatste Excel en fiscale tips. Een van de leukste zaken die ik tijdens het bloggen ben tegengekomen is het advies aan jongeren en ouderen. Doordat zij vaak wat minder bekend zijn met de fiscale zaken kiezen ze vaak voor de uitbesteding belastingaangifte. Vaak zijn ze tevreden als ze soms honderden euro's terugkrijgen. Dat zijn de momenten waar ik het voor doe.

Recente artikelen

Archief